ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:


Κάντε κλικ εδώ για την ίδια συνταγή αλλά Mobile Friendly (έκδοση για κινητά)

ΓΡΗΓΟΡΟ ΧΛΩΡΟΤΥΡΙ

Χλωροτύρι για βιαστικούς, νόστιμο και αρωματικό...


Ανήκει στην κατηγορία:
ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

Η συνταγή αυτή
διαβάστηκε: 14220 φορές
εκτυπώθηκε: 283 φορές

Τι θα χρειαστούμε:
2 λίτρα γάλα αγελαδινό, παστεριωμένο
1 λίτρο γάλα κατσικίσιο, παστεριωμένο
Ένα κρασοπότηρο ξύδι από κρασί
Επιτραπέζιο αλάτι

Πώς το φτιάχνουμε:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το θερμαίνουμε, ίσα που να ζεσταθεί, όχι να βράσει (βάζουμε το -πλυμμένο- δάκτύλό μας μέσα και το νιώθουμε απλά ζεστό - χλυαρό).
Ανακατεύουμε ήρεμα με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε μέσα στο γάλα το ξύδι.
Το γάλα θα κόψει αμέσως και θα διαχωριστεί το τυρί σε πολύ μικρά κομμάτια.
Το υπόλοιπο (που είναι και το περισσότερο) θα είναι ένα ωχροκίτρινο υγρό.
Τώρα πρέπει να το  σουρώσουμε, έτσι ώστε να διαχωρίσουμε το χλωροτύρι από το υγρό.
Αυτό θα το κάνουμε με ψιλό σουρωτήρι και με... χάρτινα φίλτρα του καφέ!

Με ένα απλό λεπτό σουρωτήρι (σαν αυτό που κάνουμε το τσάι) μαζεύουμε το τυρί που επιπλέει μέσα από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε μέσα σε ένα χάρτινο φίλτρο καφέ.
Χρησιμοποιούμε αυτά τα πλαστικά φίλτρα που είναι για γαλλικό καφέ και επικάθονται πάνω στην κούπα (μαζί με το χάρτινο φίλτρο εννοείται).
Αν δεν μαζέψαμε όλο το τυρί που επιπλέει τότε αφαιρούμε το φίλτρο με το τυρί, το βάζουμε στην άκρη και τοποθετούμε ένα νέο χάρτινο φίλτρο.
Φιλτράρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα από αυτό το φίλτρο.
Η διαδικασία δεν θα πάρει πολύ ώρα (παρά ελάχιστα λεπτά) καθώς το περισσότερο είναι υγρό.
Ενώνουμε τα περιεχόμενα των δύο φίλτρων και τα αλατίζουμε ελαφρά μέχρι η γεύση του αλατιού να είναι λίγο πιο ανάλατη από το γούστο μας.
Αυτό το κάνουμε επειδή μόλις στεγνώσει το τυρί θα αλμυρίσει κι άλλο.

Το τυρί τρώγεται κι αμέσως. Καλό θα ήταν, όμως, να το αφήσουμε μία με τρεις ώρες να στεγνώσει λίγο (εγώ πάντα το αφήνω).

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: τρίψτε κόκκους πράσινου πιπεριού και ζυμώστε το τυρί. Θα πάρει απίθανη γεύση.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: δοκιμάστε αρωματικά είδη ξυδιού.
ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Ψιλοκάψτε το γάλα (να πάρει ελαφριά μυρωδιά καμμένου), αφήστε το να πέσει η θερμοκρασία του στο χαλαρό και ρίξτε το ξύδι. Το τελικό χλωροτύρι θα έχει μια ιδιαίτερη οσμή που, αν δεν ενημερώσετε τον άλλο πώς το φτιάξετε, δείχνει πολύ gourmet!

 

Mην το σκέφτεσαι. Είναι πεντανόστιμο!


Σου άρεσε; Κάνε Like! Τι σου κοστίζει;