ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:


Κάντε κλικ εδώ για την ίδια συνταγή αλλά Mobile Friendly (έκδοση για κινητά)

ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

Το αγαπημένο κεμπάπ των ποντίων σε ...κοκκινιστή έκδοση


Ανήκει στην κατηγορία:
ΚΡΕΑΤΟΜΑΝΙΑ

Η συνταγή αυτή
διαβάστηκε: 16410 φορές
εκτυπώθηκε: 270 φορές

Τι θα χρειαστούμε:
500 γρ. πρόβειο κρέας (ψαχνό)
3 ντομάτες
3 ξερά κρεμμύδια (μεσαίου μεγέθους)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
Αλάτι, πιπέρι (μαύρο - κόκκινο)
Ρίγανη
 
Πως το φτιάχνουμε:
Ζητάμε από το χασάπη πρόβειο κρέας για Τας Κεμπάπ.
Στο σούπερ μάρκετ υπάρχει και έτοιμο κομμένο σε κύβους αλλά είναι μοσχαρίσιο.
Η αυθεντική ποντιακή συνταγή γίνεται με πρόβειο κρέας. 
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (πετάμε τις φλούδες) και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε τη μια κουταλιά τοματοπελτέ σε μισό (και λίγο παραπάνω) ποτήρι με χλιαρό νερό μέχρι να λιώσει. 
Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας.
Αφού πάρουν χρώμα και να πιάσουν ελάχιστη κρούστα (προσοχή δεν πρέπει να  αρπάξουν - καούν, τσιγαρίζουμε - δεν τηγανίζουμε) τα αφαιρούμε και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, αφού βέβαια τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε. 
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι, δηλαδή να πάρουν χρώμα και μετά ξαναβάζουμε το κρέας, προσθέτουμε τις ντομάτες, το ποτήρι με το λιωμένο τοματοπελτέ και άλλα δύο ποτήρια ζεστό νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι (μαύρο - και αν θέλετε να το κάνετε καυτερό και να το φάτε με γιαούρτι προσθέστε και καγιέν) και μια πρέζα ρίγανη.
Το βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά, αφού θα ελέγχουμε που και που για να μην εξατμιστεί το νερό και κολλήσει. Αν εξατμιστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε νερό.
Σερβίρεται με γιαούρτι (απαραίτητο αν το κάναμε καυτερό), με ρύζι ή καρτόφια (πατάτες).
Ανάφέρουμε όποτε μπορούμε αυτές τις λεπτομέρειες επειδή έχει αναφερθεί, από νέες μαγείρισσες (ΚΑΙ μάγειρους) ότι επειδή δεν αναφέραμε το "αυτονόητο" έριξαν όλο το κρεμμύδι μέσα, με τη φλούδα ή ξεφλουδισμένο και άκοπο.
Πολλά πράγματα από αυτά που για τους έμπειρους είναι αυτονόητα, για τον πρωτάρη δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ αυτονόητα και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό.
Το σοτάρισμα είναι ίσα μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι. Το τσιγάρισμα είναι μέχρι να καψαλιστεί.
Όταν λέμε "ποτήρι" εννούμε το παλιό κλασικό νεροπότηρο που έχει χωρητικότητα 250 γραμμάρια νερού.
Παλαιότερα ήταν "νόμος" τα νεροπότηρα να έχουν αποκλειστικά αυτή τη χωρητικότητα.
Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.
Έτσι κυκλοφορούν νεροπότηρα με διάφορες χωρητικότητες: 250, 330, 400, 500 γραμμαρίων. Προσοχή λοιπόν.
Επίσης: Βάζουμε ζεστό νερό για να μην πέσει η θερμοκρασία στην κατσαρόλα. Αν βάλουμε ζεστό νερό, η βράση συνεχίζεται. Προτείνουμε να το ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Γίνεται πιο γρήγορα και σπαταλάμε λιγότερο ρεύμα (πιο οικολογικό).
 
 
Κλασική ποντιακή συνταγή 

Mην το σκέφτεσαι. Είναι πεντανόστιμο!


Σου άρεσε; Κάνε Like! Τι σου κοστίζει;