ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (επαγγελματική) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Η ιστορία της σοκολάτας


Όλα ξεκίνησαν το 200 προ Χριστού, ανεξάρτητα αν στην Ευρώπη την πρωτογευτήκαμε το 1519. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Μάγιας θεωρούσαν το κακάο (γιατί από εκεί προέρχεται η σοκολάτα) ως θεϊκό φυτό. Δεν είναι τυχαίο που και το επιστημονικό όνομά του είναι Theoborma Cacao (προσοχή: δεν σημαίνει ότι θεοβρομάει αλλά ότι είναι Βρώμη των Θεών - τροφή των Θεών).

Το 1519 ο Hernando Cortez ήπιε το "Cacahuatt," ένα ποτό που του προσέφερε ο φιλόξενος και ανίδεος για το τι θα του συμβεί Montezuma II ο τελευταίος Αζτέκος αυτοκράτορας (μετά επακολούθησε η γενοκτονία τους). 

Κατά το 1640 είχε γίνει μόδα στη Γαλλία από όπου μεταπήδησε στη Μεγάλη Βρετανία (η μόδα εννοούμε).

Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας σε σκόνη άνοιξε το 1765 στη Μασαχουσέτη.
 
Το 1824 ο Ολλανδός χημικός Conrad Van Houten ανακάλυψε τον τρόπο να φτιάχνει στερεή σοκολάτα.

Το 1876 ο Ελβετός ζαχαροπλάστης Daniel Peter εφήυρε το σοκολατούχο γάλα και τα υπόλοιπα είναι πλέον γνωστά.

Η σοκολάτα είναι ΨΥΧΟΤΡΟΠΟΣ ΟΥΣΙΑ, αλλά με την καλή έννοια. Σε ανεβάζει, σε φτιάχνει, σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα όταν είσαι στενοχωρημένος,... και αν δεν προσέξεις σε παχαίνει και καταλήγεις με βουλωμένες βαλβίδες. Αυτό ισχύει για όλα τα πράγματα όμως. Η υπερβολή κάνει κακό.

Χρήστος Νικολαΐδης