ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (επαγγελματική) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Φωτογραφίζοντας φαγητά


Η επαγγελματική ή ημιεπαγγελματική φωτογραφία φαγητών έχει τα κόλπα της, όπως και όταν φωτογραφίζεις οτιδήποτε άλλο. Συνήθως οι μαθητευόμενοι, που πρωτοανακαλύπτουν τις δυνατότητες του Photoshop, δεν πολυσκάνε να μάθουν τα κόλπα αυτά, καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν τα πάντα στον υπολογιστή. Μερικές φορές, μάλιστα, μας κοιτάνε με περιφρόνηση, νομίζοντας, οι κακόμοιροι, ότι τα λέμε αυτά επειδή δεν ξέρουμε να χειριστούμε το Photoshop. Φυσικά που να ήξεραν ότι χρησιμοποιούσαμε υπολογιστή ΠΡΙΝ εμφανιστεί το Photoshop, αλλά και γιατί να κάθεσαι να τους εξηγείς, ιδιαίτερα όταν δεν θέλουν να ακούσουν;

Πίσω στο θέμα μας τώρα (ο κάθε ένας όπως στρώνει κοιμάται). Η φωτογραφία φαγητών, λοιπόν, δεν διαφέρει από τη φωτογραφία …μόδας. Και εδώ πρέπει να ξέρεις να βάζεις το αντικείμενο της φωτογράφισης στη σωστή πόζα, να παίζεις με το φως και φυσικά να χρησιμοποιείς καλό μέικ άπ!Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε, είναι να πάρουμε μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, έναν τρίποδα και ένα επαγγελματικό φλας. Μην πανικοβάλεστε, οι Νίκον έχουν πέσει τόσο πολύ που μπορείτε με ελάχιστα λεφτά να αγοράσετε μια άριστη.Μην επιλέγετε μηχανή με τα MegaPixels αλλά με την καθαρότητα που προσφέρουν. Η καθαρότητα δεν είναι αντίστοιχη με τα πίξελς και αυτό μπορώ και το αποδεικνύω σε κάθε νέο που συναντώ και καμαρώνει για την απίστευτη μηχανή τσέπης που κουβαλάει και έχει Χ μεγαπίξελ περισσότερα από τη δική μου. Αρκεί ένα ζουμ στη φωτογραφία.  

Αν επιλέξατε μηχανή με το πόσο μεγάλο ζουμ έχει, τότε ξεχάστε τον τομέα φωτογραφία. Κάντε κάτι άλλο, ζωγραφίστε, ψαρέψτε, κάντε ποδήλατο. Είναι κανόνας: οι άσχετοι με τη φωτογραφία επιλέγουν πάντα τη μηχανή με το μεγαλύτερο ζουμ. Δεν ξέρω γιατί (υποθέτω βέβαια), δεν με νοιάζει, ισχύει όμως.

Χρειάζεστε μπαταρίες, εναλλακτικές μπαταρίες, και για τη φωτογραφική και για το φλας.Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το φλας της φωτογραφικής. Για πολλούς λόγους, ο βασικότερος είναι η ποιότητα του φλας και η ζωή της μπαταρίας της μηχανής.

Το φλάς πρέπει να έχει περιστρεφόμενη κεφαλή και σχεδόν ποτέ να μην ρίχνει το φως απ ευθείας στο φαγητό.Η ταχύτητα του κλείστρου πρέπει να είναι μεταξύ του 1/1000 και του 1/1500.

Αν οι πρώτες φωτογραφίες δεν αποδίδουν το επιθυμητό απότελεσμα χρησιμοποιήστε μέικ άπ. Πάντα να έχετε μαζί σας μερικά μπουκάλια με σιρόπια διαφόρων χρωμάτων (σοκολάτα, κεράσι, καραμέλα, κέτσαπ, μουστάρδα …). Αυτά θα είναι το μέικ άπ σας.

Αν θέλετε να φωτογραφίσετε φλαμπέ, τότε πρέπει να έχετε μαζί σας και μπλε οινόπνευμα. Αντί για βότκα ή κρασί χρησιμοποιήστε μπόλικο μπλε οινόπνευμα (καλά, μην πάρετε και φωτιά) το οποίο βγάζει όμορφη φλόγα που κανένα Photoshop δεν μπορεί να φτάσει. Όπως πάντα, μην παίζετε με τη φωτιά αν δεν ξέρετε τι κάνετε και πάντα να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας αλλιώς σας περιμένει ένα άσχημο και παραμορφωτικό έγκαυμα.

Τα πλαστικά παγάκια, το σπρέι νερού, τα πλαστικά φρούτα και το Baby oil που δίνει απίστευτη γυαλάδα στα πάντα, πρέπει να είναι πάντα στο στούντιο.

Αν είστε παλιός φωτογράφος και έχετε το σύνδρομο της κατοχής, δηλαδή σας έχει μείνει ο φόβος να μην τραβήξετε πάνω από 3 φωτογραφίες μην και χαλάσετε πολύ φιλμ, ξεπεράστε το. Τραβήξτε δεκάδες – ατέλειωτες φωτογραφίες από το ίδιο θέμα από διάφορες γωνίες, διάφορες αποστάσεις και με διάφορες ρυθμίσεις.

Και μια και μιλάμε για τσιγκουνιά, μην σας πιάσει η τσιγκουνιά και πάτε να φάτε το φαγητό μετά για να μην πάει χαμένο. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι τα φαγητά χαλάνε γρήγορα.

 

Όλες αυτές οι συμβουλές απευθύνονται σε όλους όσοι από εσάς έχετε sites, περιοδικά κ.ά. και θέλετε να βγάλετε κάποιες αξιοπρεπείς φωτογραφίες με πολύ μικρό κόστος. Λέμε με πολύ μικρό κόστος και όχι δωρεάν επειδή όσο νάναι έστω και ένας ερασιτεχνικός εξοπλισμός κοστίζει.

 

Δεν το έχετε το άθλημα και θέλετε επαγγελματικές φωτογραφίες φαγητού; Τότε το να πληρώσετε ένα εξειδικευμένο φωτογράφο είναι μονόδρομος. Ο δικός μας φωτογράφος, για παράδειγμα, πληρώνεται με την ώρα για τις περιπτώσεις που ο πελάτης βρίσκεται εντός Αθηνών και κατόπιν συνενόησης αν βρίσκεται στα περίχωρα ή εκτός Αθηνών.

Σε αυτές τις δουλειές ο πελάτης, δηλαδή εσείς, χρειάζεται να είναι οργανωμένος και όχι "έλα μωρέ δεν πειράζει". Όταν ο πελάτης πληρώνει με την ώρα, υποχρεώνεται να δουλέψει οργανωμένα. Έτσι ο φωτογράφος αφού προπληρωθεί για συγκεκριμένη ώρα απασχόλησης, έρχεται στο χώρο σας την ώρα που συμφωνήσατε, στήνει τα φαγητά και τραβάει τις σωστές φωτογραφίες ως καλός επαγγελματίας που είναι και σας δίνει το DVD με το υλικό και είστε έτοιμοι. Εσείς έχετε στη διάθεσή σας ένα τεράστιο υλικό, καλής ποιότητας αυθημερόν, για να το χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο για περισσότερες λεπτομέρειες.