Τι θα χρειαστούμε:
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
60 γρ. Γάλα
Για την κρέμα
2 κουτιά κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι κρέμα στιγμής με άρωμα βανίλια
1 ½ κούπα γάλα
Για το σιρόπι
300 γρ νερό
300 γρ ζάχαρη
Μισό λεμόνι
Για τη γέμιση και το στόλισμα της τούρτας
3 πακέτα μπισκότα γεμιστά
Ξύσμα από μπισκότα γεμιστά (τύπου oreo)
Πως το κάνουμε:
Παντεσπάνι: Χτυπάτε πάρα πολύ καλά τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, τα μπέικιν και το κακάο και το γαλα.
Όταν γίνει το μίγμα των αυγών, κλείνετε το μίξερ και ρίχνετε λίγο – λίγο το μίγμα από το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια, στρώνετε μια στρογγυλή και βαθιά φόρμα 25 εκ. με λαδόχαρτο και ρίχνετε την ζύμη μέσα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στον ζεστό αέρα, η σχάρα περίπου στην μέση, στους 170ο C για περίπου 40 λεπτά.
Όταν το παντεσπάνι ψηθεί, το αποσύρετε από το φούρνο, αφαιρείτε την φόρμα και όταν κρυώσει λίγο αφαιρείτε και το λαδόχαρτο.
Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει τελείως, το καλύπτετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.
Μετά από μια ώρα περίπου με ένα μεγάλο μαχαίρι ψωμιού το κόβουμε στα τρία, με το κόψιμο να γίνεται παράλληλα με το έδαφος. Προσοχή, καθώς είναι δύσκολη διαδικασία.
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνετε το νερό και την ζάχαρη και μισό λεμόνι (όπως είναι, κόβουμε ένα λεμόνι στι μέση και ρίχνουμε το ένα κομμάτι μέσα στην κατσαρόλα). Αφήνετε να βράσει το σιρόπι για 1 – 2 λεπτά και το βγάζετε από τη φωτιά.
Κρέμα: Βάζετε από νωρίς στο ψυγείο τις κρέμες γάλακτος να παγώσουν. Τις αδειάζετε στο μπολ του μίξερ και τις χτυπάτε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ρίχνετε λίγη - λίγη την ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα. Έπειτα, προσθέτετε εναλλάξ το γάλα με την κρέμα βανίλιας. Χτυπάτε για λίγα λεπτά ακόμη όλο το μίγμα, να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί.
Τέλος, βάζετε στο ψυγείο το μίγμα για 1 ώρα να σφίξει.
Στήσιμο τούρτας
Παίρνετε το πρωτο κομματι από το παντεσπάνι, τον τοποθετείτε σε μια πιατέλα και με ένα πινέλο το αλοιφετε με σιρόπι.
Στρώνετε ένα παχύ στρώμα από την κρέμα και ισιώνετε με την σπάτουλα ή με ένα πλατύ και μακρύ μαχαίρι. Στη συνέχεια, παίρνετε 6 – 7 μπισκότα γεμιστά, τα σπάτε σε πολύ μικρά κομματάκια και τα ρίχνετε επάνω στην κρέμα.
Τοποθετείτε τον 2ο πάτο από το παντεσπάνι, τον βρέχετε με το σιρόπι με ένα πινέλο, στρώνετε πάλι ένα παχύ στρώμα κρέμας και ισώνετε με την σπάτουλα.
Σπάτε 6 – 7 μπισκότα γεμιστά και τα ρίχνετε επάνω στην κρέμα . Προσθέτετε τον τελευταίο πάτο από παντεσπάνι νοτισμένο με σιρόπι και με μια σπάτουλα καλύπτετε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα.
Χωρίζετε τα μπισκότα στη μέση, αφαιρείτε το λευκό μέρος και τα κολλάτε γύρω – γύρω στην τούρτα.
Στη συνέχεια, πασπαλίζετε την επιφάνεια της τούρτας με ξύσμα από τα μπισκότα και την διακοσμείτε με μικρές ροζέτες από την κρέμα που κρατήσατε.
Την αρχική συνταγή μας την έστειλε η nansy, στην κουζίνα, κατά την εκτέλεση χρειάστηκε να προσαρμόσουμε τη συνταγή σε αυτή που σας παρουσιάζουμε σε αυτή τη σελίδα.