Τι θα χρειαστούμε:
6 αυγά
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
50 γρ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 κ.σ. κονιάκ / λικέρ
½ κ.γ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. σκόνη κανέλας
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για τη γέμιση
220 γρ κρέμα γάλακτος
250 γρ. πουρέ κάστανου
1 κ.σ. κονιάκ / λικέρ
Για την επικάλυψη
280 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
100 γρ. κουβερτούρα
1 πρέζα αλάτι
Πως το κάνουμε:
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ 6 κρόκους αυγού και 150 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
Κατεβάζουμε στη χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε 50 γραμμάρια κακάο, ½ κουταλάκι του γλυκού (=κ.γ.) άχνη ζάχαρη, ½ κ.γ. αλάτι, ½ κ.γ. σκόνη κανέλας, ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο και τέλος 1 κουταλιά της σούπας (=κ.σ.) κονιάκ. Γυρνάμε στη γρήγορη ταχύτητα για 1 λεπτό.
Εν τω μεταξύ ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε έναν άλλο κάδο χτυπάμε με το "σύρμα" στην πολύ γρήγορη ταχύτητα τα 6 ασπράδια σε μαρέγκα (να αφρίσει και να σφίξει).
Με μια κουτάλα ρίχνουμε τη μαρέγκα μέσα στο προηγούμενο μίγμα και ανακατεύουμε πολύ μαλακά με μεγάλες κινήσεις, να μην ξεφουσκώσει το μίγμα.
Λαδώνουμε (με ηλιέλαιο) και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 30 επί 20 εκατοστά και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25 με 30 λεπτά.
Πώς θα τυλίξουμε το κέικ σε ρολό χωρίς να σπάσει;
Με το κόλπο της γιαγιάς. Βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι (που να χωράει το κέικ) μια καθαρή πετσέτα και από πάνω μια λαδόκολλα.
Βάζουμε την πετσέτα στο ψυγείο, όσο θα ψήνεται το κέικ (ή και από πριν ξεκινήσουμε).
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Βγάζουμε την πετσέτα από το ψυγείο, τη βάζουμε στο ταψάκι, βάζουμε από πάνω τη λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγη άχνη ζάχαρη επάνω της.
Ρίχνουμε το κέικ πάνω στη λαδόκολλά.
Το τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και θα το αφήσουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου έτσι όπως είναι, τυλιγμένο.
ΓΕΜΙΣΗ:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε πουρέ κάστανο και λικέρ.
Ανακατεύουμε με κουτάλι.
Ξετυλίγουμε το κέικ και απλώνουμε πάνω του την κρέμα με το κάστανο. Τυλίγουμε ξανά και το βάζουμε στο δίσκο σερβιρίσματος.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχισει να βράζει τη βγάζουμε από τη φωτιά.
Σπάμε τις σοκολάτες σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι με την καυτή κρέμα γάλακτος μαζί με μια πρέζα αλάτι.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει κάθε κομμάτι σοκολάτας.
Αλείφουμε τον κορμό με την κρέμα σοκολάτας.
Πασπαλίζουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη.