ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (επαγγελματική) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΤΟ ΣΟΚΟ-ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ

Ένα στρούντελ σοκολάτα που είναι έτοιμο για ψήσιμο σε 10 λεπτά.

Τι θα χρειαστούμε:

1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας

30 γρ. ξεφλουδισμένα φυστίκια ανάλατα

30 γρ. ψίχα καρυδιού

20 γρ. σταφίδα

5 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (νουτέλα, μερέντα)

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

1 μήλο καθαρισμένο

1 λουβί βανίλια

1 κ.γ. κανέλα

2 κ.σ. λευκή κρυσταλική ζάχαρη (ή μαύρη)

1 κ.σ. σκόνη κακάο

Για το σιρόπι:

70 γρ. νερό

70 γρ. λευκή κρυσταλική ζάχαρη

1 φέτα λεμόνι

 

Καλλιτεχνική Διαδικασία:

ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ. Γίνεται γρήγορα, κοστίζει ελάχιστα, αρέσει στους περισσότερους, συνοδεύει τα ροφήματα, δεν χαλάει εύκολα.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Αν θέλουμε μια εξαιρετική πινελιά γεύσης, πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τις σταφίδες σε ένα ποτήρι με αρωματικό κονιάκ και τις αφήνουμε

.

Απλώνουμε τη σφολιάτα στον πάγκο. Τη βουτυρώνουμε με το πινέλο και το λιωμένο βούτυρο. Την αναποδογυρίζουμε.

Στην αβουτύρωτη πλευρά με ένα μαχαίρι / σπάτουλα απλώνουμε πραλίνα φουντουκιού (νουτέλα, μερέντα...).

Αν είναι χειμώνας και είναι σκληρή τη ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί για να γίνει ρευστή.

 

Προσοχή! Η ποσότητα της πραλίνας θα καθορίσει το πόσο γλυκό θα είναι το γλυκό. Αν ΔΕΝ το θέλετε να είναι πολύ γλυκό απλώστε διαγώνιες λωρίδες οπότε να καλυφτεί μόνο η μισή επιφάνεια ή το ένα τρίτο αυτής.

 

Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς (ανάλατοι πάντα και ψημένοι αν είναι φυστίκια ή/και αμύγδαλα) της αρεσκείας μας στο μούλτι (ηλεκτρικό πολυκόφτη) μαζί με 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλική ζάχαρη, 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα, 1 λουβί βανίλια και 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο.

(πουτανιά: ελάχιστο πιπέρι καγιέν θα σας ξετρελάνει)

 

Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε μέσα κι αυτές. 

Χτυπάμε έτσι ώστε οι ξηροί καρποί να έχουν το μέγεθος φακής. Μην τους παραχτυπήσετε. Είναι καλό να τους αισθάνεσαι στο δόντι.

Απλώνουμε ομοιόμορφα  τους ξηρούς καρπούς επάνω σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε κυβάκια. Απλώνουμε τα κυβάκια ομοιόμορφα επάνω σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

 

Τυλίγουμε το φύλλο σαν πούρο (στο σχήμα, όχι στο πάχος, στο πάχος βγαίνει χοντρό) και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.

 

Όλη αυτή η διαδικασία παίρνει το πολύ 10 λεπτά. (απλώνω, βουτυρώνω, χτυπάω, απλώνω, τυλίγω)

 

Το ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο.

 

Όταν το φύλλο ροδίσει, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο.

 

Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε 70 γραμμάρια νερό και 70 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα και χοντρή ροδέλα λεμόνι (σαν σαλάμι) ή μισή λεμόνι και μισή πορτοκάλι.

Δεν έχει σημασία ο μύθος "ζεστό σιρόπι σε κρύο γλυκό / κρύο σιρόπι σε ζεστό γλυκό". Δοκιμάστε το, δεν έχει καμία διαφορά. Πιστέψτε τα μάτια σας, όχι τις φήμες.

 

Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη και το αφήνουμε να κοχλάσει για το πολύ 2 λεπτά.

Περιχύνουμε επάνω του το σιρόπι. Όλο το σιρόπι. Πρώτα με ένα κουτάλι, έτσι ώστε να λουστεί ΟΛΗ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ και μετά με το μπρίκι.

 

Σε 20 λεπτά θα το έχει απορροφήσει όλο και το γλυκό θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

 

Το σιρόπι χρειάζεται (ως παρέκληση από την αυθεντική γερμανική συνταγή) για να μην είναι ξερό το γλυκό, λόγω του ότι για ταχύτητα κι ευκολία χρησιμοποιήσαμε έτοιμο φύλλο σφολιάτας. Όμως έτσι το γλυκό έχει λιγότερα λιπαρά (βούτυρο).

 

Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε σιρόπι σοκολάτας από πάνω (σε γραμμές) για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο ή άχνη ζάχαρη.

 

Ως σιροπιαστό γλυκό κρατάει αρκετά (=μπαγιατεύει δύσκολα), ιδιαίτερα αν το έχουμε σε κλειστό δοχείο. Οπότε μπορούμε να το φτιάξουμε σε ποσότητα το πρωί και να το σερβίρουμε όλη μέρα (αν έχουμε μαγαζί) ή το βράδυ (αν έχουμε καλεσμένους).

 

Κοστίζει ελάχιστα και αφήνει άριστες εντυπώσεις.

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Χρησιμοποιήστε διάφορους ξηρούς καρπούς, κομματάκια αποξηραμένο δαμάσκηνο, σύκο, μαύρη ζάχαρη, κομματάκια σοκολάτας, ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ ΚΑΥΤΕΡΟ ΠΙΠΕΡΙ ή ΤΖΙΝΤΖΕΡ, Grand Marnier, ... ό,τι σας κάνει όρεξη. Η συνταγή ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ. Ο μύθος για το ότι η ζαχαροπλαστική έχει περιθώρια χιλιοστού του γραμμαρίου και αν παρεκκλίνετε λίγο θα καταστραφεί το γλυκό δεν ισχύει εδώ.

 

ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;


ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΩ ΣΤΟ SKYPE ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΓΚΟΜΕΝΑΚΙ

:) :) :) :) :)


ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΕΪΛΕΡ ΤΟΥ SPIDERMAN

Μόνο στο xtra.gr ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ


VIDEO - ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕ 3 ipods

Είναι στα αγγλικά, χωρίς υπότιτλους. Αξίζει, έστω και αν δεν τα καταλάβετε όλα


ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΑΝ ΤΗ ΡΟΔΟ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΦΙΣΑ ΠΟΥ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΣΦΑΛΗ


Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΣΩΣΤΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΧΑΖΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ FACEBOOK


ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΕΣ

Σε γνωστή καφετέρια του Manhattan (NY) ειδικό μηχάνημα φτιάχνει σχεδόν ό,τι σχέδιο θέλεις στον καφέ σου. Αυτές τις μέρες φυσικά κάνει θραύση ο καφές Gangnam Style

ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;


ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΘ ΜΠΙΝΤΛ ΤΟΥ ΒΑΡΔΟΥ
Παραμύθια για μικρούς μάγους και μάγισσες


ΑΛΜΑ ΘΑ ΠΕΙ ΨΥΧΗ
Η ζωή είναι γεμάτη συμπτώσεις ή μήπως όχι;


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - Δ ΤΕΥΧΟΣ
Μαθαίνω να μοιράζομαι και να βοηθάω - Αναπτύσσω συναισθηματική νοημοσύνη


ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ ILLICIUM VERUM
Μια ερωτική ιστορία με πολλές ανατροπές


ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ
Σοφία της Ανατολής και των Σούφι


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
Ο εθνικός ποιητής - λογοτέχνης της Πορτογαλίας γράφει ...