ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (επαγγελματική) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΧΛΩΡΟΤΥΡΙ (ΜΥΖΗΘΡΑ)

Φτιάξε σπιτική μυζήθρα (με απλό γάλα) και ανακάλυψε την τεράστια διαφορά από αυτή του εμπορίου!


Ανήκει στην κατηγορία: ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

Η συνταγή αυτή διαβάστηκε 51324 φορές.

Η συνταγή αυτή εκτυπώθηκε 485 φορές.



     ;
    ;

Τι θα χρειαστούμε:
2 λίτρα Αγελαδινό πλήρες φρέσκο παστεριωμένο γάλα
1 ½ λίτρο κατσικίσιο πλήρες φρέσκο παστεριωμένο γάλα
½ κ.γ. πιτιά σε σκόνη
ΕΞΤΡΑ: πού βρίσκω πιτιά;
Εμείς την αγοράζουμε από επαρχία. Στα Super Market της επαρχίας βρίσκεις πολύ εύκολα. Στο Διακοπτό, στα Γρεβενά, στο Ρέθυμνο, στην Καλλικράτεια... έχω βρει χωρίς καν να ζητήσω οδηγίες. Είναι στα ράφια, σε μορφή σκόνης σε μικρά στρόγγυλα κουτάκια. Με ΥΠΕΡΕΛΑΧΙΣΤΗ κάνεις πολύ τυρί. Πουλάνε και στα φαρμακεία πιτιά σε υγρή μορφή. Ρωτήστε το φαρμακείο της γειτονιάς σας.
 
Πως το φτιάχνουμε:
Χύνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα 5 λίτρων και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του στους 35 βαθμούς Κελσίου.
Στο σημείο αυτό ρίχνουμε την πιτιά και ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό το πολύ.
Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε για 1 με 2 ώρες το μίγμα για να γίνει η χημική διεργασία.
Σε μία με δύο ώρες, εξαρτάται και από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, το επάνω μέρος τού γάλακτος θα έχει γίνει πηκτό σαν γιαούρτι. Αν δεν έχει συμβεί αυτό τότε αφήνουμε, χωρίς να ανακατεύουμε, για άλλη μισή με μία ώρα ή και παραπάνω.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το γάλα να μην έχει πήξει αλλά να έχουν δημιουργηθεί μικρές μάζες τυριού που να πλέουν μέσα σε ένα κίτρινο (της ώχρας) υγρό.
Όταν θα επέλθει μία από τις δύο αυτές καταστάσεις, με ένα μεγάλο σουρωτήρι μαζεύουμε τα στερεά υλικά και τα βάζουμε σε μία καθαρή, πλυμένη χωρίς αρωματικό μαλακτικό, βαμβακερή πετσέτα χωρίς θυλάκια (λεία επιφάνεια, σαν σεντόνι) την οποία την έχουμε βάλει σε ένα σουρωτήρι αναλόγων διαστάσεων. Αφού μπει μέσα όλο το υλικό μαζεύουμε με προσοχή τις τέσσερις άκρες της πετσέτας αλλά και τα κέντρα των τεσσάρων πλευρών της και τα δένουμε με ένα σπάγκο.
Αφήνουμε να στραγγίσει μέχρι το νερό να σταματήσει να τρέχει διαρκώς αλλά να αρχίσει να τρέχει σταγόνα - σταγόνα. Στο σημείο αυτό ελέγχουμε το δέσιμο της πετσέτας και τοποθετούμε επάνω της ένα βάρος 10 κιλών περίπου. Μπορείτε, για παράδειγμα να βάλετε ένα δίσκο σερβιρίσματος ή ένα ταψί και από πάνω μερικά βιβλία ή 7 - 8 μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου.
Μετά από 2 ώρες το τυρί μας ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ θα είναι έτοιμο. Με ένα κουτάλι το βγάζετε από την πετσέτα και το βάζετε σε ένα μπολ.
Αν το ζυγίσετε θα δείτε ότι βγάλατε 400, περίπου, γραμμάρια χλωροτύρι (=φρέσκο τυρί).
Αν θέλουμε ανάλατη μυζήθρα απλά το αφήνουμε να ωριμάσει και είμαστε έτοιμοι αλλιώς φοράμε γάντια (για να μην μπουν βρομιές και τρίχες από το χέρι) και ζυμώνουμε ελαφριά το τυρί ρίχνοντας κανονικό επιτραπέζιο θαλασσινό αλάτι. Ρίχνουμε και δοκιμάζουμε μέχρι να επιτύχουμε λίγο πιο ανάλατη γεύση από αυτό που μας αρέσει.
Διατηρείται στο ψυγείο, με καπάκι στο μπολ.


ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:
Δοκιμάστε να ρίξετε καυτερό πιπέρι καγιέν, όταν ρίχνετε το αλάτι, και να δημιουργήσετε μια πικάντικη έκδοση.
Δοκιμάστε να ρίξετε φρεσκοαλεσμένο πράσινο πιπέρι, όταν ρίχνετε το αλάτι για ένα αρωματικό τυρί.
Δοκιμάστε αλάτι, ρίγανη και ελάχιστο μαύρο πιπέρι για μια πιο έντονη γεύση.
Ζυμώστε το τυρί με αλάτι σε χοντρό ρολό (σαν χοντρό σαλάμι). Απλώστε σε μια λαδόκολλα ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΟ μαύρο πιπέρι και κυλίστε επάνω το χλωροτύρι έτσι ώστε το πιπέρι να σχηματίσει μια "κρούστα" γύρω από το τυρί.
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Θα φτιάξετε δημιουργίες που δεν πουλάνε πουθενά ή τις πουλάνε πανάκριβα ενώ στην πραγματικότητα είναι πανεύκολο να τις φτιάξετε μόνοι σας!


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!




ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;


TO ΣΕ ΘΕΛΩ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΣ

ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΚΥΡΟ;


ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ! ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

...ΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Θέλεις απόλυτη ησυχία; Να μην σε ενοχλεί κανείς; Έχουμε το προϊόν


ΑΝΟΙΞΕ ΜΟΥ ΝΑ ΜΠΩ ΜΗ ΣΟΥ ###### ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ Η ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΧΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ


1000€ ΣΙΓΟΥΡΑ

Βρες τη λέξη και έχεις 1000€ σίγουρα. Η σκηνή λέγεται ότι είναι από μεταμεσονύκτιο παιχνίδι στην ελληνική τηλεόραση!


ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΦΑ Η ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

200.000 ΑΤΟΜΑ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΛΩΣΗ

ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;


ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣ, ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ
Το δωρεάν μπορεί να κρύβει καμιά φορά και έναν μικρό θησαυρό....


ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ
Ψυχανάλυση του Λεονάρντο Ντα Βίντι από τον ίδιο τον Φρόυντ


ΤΟ ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ INTERNET
Θεματικός κατάλογος με ιστορικές πηγές στο Internet


Εύκολο ξεκίνημα με το FrontPage 2002
To τοπ πρόγραμμα για κατασκευή site


ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ
Ένας σύγχρονος σπαραγμός για τα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής


ΑΝΔΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Ένας οδηγός για την κατανόηση των διαφορών των δύο φύλων

ΘΕΛΩ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΤΩΡΑ!!!


ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ένα αρωματικό σαλάμι σοκολάτας


BROWNIES
Μικρά σοκολατένια γλυκάκια


ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
Σούπερ ζάχαρη, τέλεια γεύση


SONHO DE CREME DO CHOCOLATE
Σοκολατένια ονειρική κρέμα


ΠΑΣΤΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ
Τρως όσο θες, όποτε το θες, χωρίς να χαλάς τη δίαιτά σου ...πολύ!


ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ
τριαντάφυλλα με άρωμα σοκολάτας