ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (επαγγελματική) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΧΛΩΡΟΤΥΡΙ (ΜΥΖΗΘΡΑ)

Φτιάξε σπιτική μυζήθρα (με απλό γάλα) και ανακάλυψε την τεράστια διαφορά από αυτή του εμπορίου!


Ανήκει στην κατηγορία: ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

Η συνταγή αυτή διαβάστηκε 51698 φορές.

Η συνταγή αυτή εκτυπώθηκε 486 φορές.





Τι θα χρειαστούμε:
2 λίτρα Αγελαδινό πλήρες φρέσκο παστεριωμένο γάλα
1 ½ λίτρο κατσικίσιο πλήρες φρέσκο παστεριωμένο γάλα
½ κ.γ. πιτιά σε σκόνη
ΕΞΤΡΑ: πού βρίσκω πιτιά;
Εμείς την αγοράζουμε από επαρχία. Στα Super Market της επαρχίας βρίσκεις πολύ εύκολα. Στο Διακοπτό, στα Γρεβενά, στο Ρέθυμνο, στην Καλλικράτεια... έχω βρει χωρίς καν να ζητήσω οδηγίες. Είναι στα ράφια, σε μορφή σκόνης σε μικρά στρόγγυλα κουτάκια. Με ΥΠΕΡΕΛΑΧΙΣΤΗ κάνεις πολύ τυρί. Πουλάνε και στα φαρμακεία πιτιά σε υγρή μορφή. Ρωτήστε το φαρμακείο της γειτονιάς σας.
 
Πως το φτιάχνουμε:
Χύνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα 5 λίτρων και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του στους 35 βαθμούς Κελσίου.
Στο σημείο αυτό ρίχνουμε την πιτιά και ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό το πολύ.
Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε για 1 με 2 ώρες το μίγμα για να γίνει η χημική διεργασία.
Σε μία με δύο ώρες, εξαρτάται και από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, το επάνω μέρος τού γάλακτος θα έχει γίνει πηκτό σαν γιαούρτι. Αν δεν έχει συμβεί αυτό τότε αφήνουμε, χωρίς να ανακατεύουμε, για άλλη μισή με μία ώρα ή και παραπάνω.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το γάλα να μην έχει πήξει αλλά να έχουν δημιουργηθεί μικρές μάζες τυριού που να πλέουν μέσα σε ένα κίτρινο (της ώχρας) υγρό.
Όταν θα επέλθει μία από τις δύο αυτές καταστάσεις, με ένα μεγάλο σουρωτήρι μαζεύουμε τα στερεά υλικά και τα βάζουμε σε μία καθαρή, πλυμένη χωρίς αρωματικό μαλακτικό, βαμβακερή πετσέτα χωρίς θυλάκια (λεία επιφάνεια, σαν σεντόνι) την οποία την έχουμε βάλει σε ένα σουρωτήρι αναλόγων διαστάσεων. Αφού μπει μέσα όλο το υλικό μαζεύουμε με προσοχή τις τέσσερις άκρες της πετσέτας αλλά και τα κέντρα των τεσσάρων πλευρών της και τα δένουμε με ένα σπάγκο.
Αφήνουμε να στραγγίσει μέχρι το νερό να σταματήσει να τρέχει διαρκώς αλλά να αρχίσει να τρέχει σταγόνα - σταγόνα. Στο σημείο αυτό ελέγχουμε το δέσιμο της πετσέτας και τοποθετούμε επάνω της ένα βάρος 10 κιλών περίπου. Μπορείτε, για παράδειγμα να βάλετε ένα δίσκο σερβιρίσματος ή ένα ταψί και από πάνω μερικά βιβλία ή 7 - 8 μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου.
Μετά από 2 ώρες το τυρί μας ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ θα είναι έτοιμο. Με ένα κουτάλι το βγάζετε από την πετσέτα και το βάζετε σε ένα μπολ.
Αν το ζυγίσετε θα δείτε ότι βγάλατε 400, περίπου, γραμμάρια χλωροτύρι (=φρέσκο τυρί).
Αν θέλουμε ανάλατη μυζήθρα απλά το αφήνουμε να ωριμάσει και είμαστε έτοιμοι αλλιώς φοράμε γάντια (για να μην μπουν βρομιές και τρίχες από το χέρι) και ζυμώνουμε ελαφριά το τυρί ρίχνοντας κανονικό επιτραπέζιο θαλασσινό αλάτι. Ρίχνουμε και δοκιμάζουμε μέχρι να επιτύχουμε λίγο πιο ανάλατη γεύση από αυτό που μας αρέσει.
Διατηρείται στο ψυγείο, με καπάκι στο μπολ.


ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:
Δοκιμάστε να ρίξετε καυτερό πιπέρι καγιέν, όταν ρίχνετε το αλάτι, και να δημιουργήσετε μια πικάντικη έκδοση.
Δοκιμάστε να ρίξετε φρεσκοαλεσμένο πράσινο πιπέρι, όταν ρίχνετε το αλάτι για ένα αρωματικό τυρί.
Δοκιμάστε αλάτι, ρίγανη και ελάχιστο μαύρο πιπέρι για μια πιο έντονη γεύση.
Ζυμώστε το τυρί με αλάτι σε χοντρό ρολό (σαν χοντρό σαλάμι). Απλώστε σε μια λαδόκολλα ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΟ μαύρο πιπέρι και κυλίστε επάνω το χλωροτύρι έτσι ώστε το πιπέρι να σχηματίσει μια "κρούστα" γύρω από το τυρί.
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Θα φτιάξετε δημιουργίες που δεν πουλάνε πουθενά ή τις πουλάνε πανάκριβα ενώ στην πραγματικότητα είναι πανεύκολο να τις φτιάξετε μόνοι σας!


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!




ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;


ΟΙ KISS ΑΒΑΦΟΙ

...και οι μαλακίες που κυκλοφορούν στο FB


ΠΑΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΖΙΛΑ

ΝΑΙ, ΚΑΛΑ, ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ!


ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ;

Δείτε τον σε φωτογραφία της 12/12/2014


ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΙΝΕΖΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ INDIANA JONES 2;

Δείτε πώς είναι σήμερα ο Short Round


Ω, Ω, Ω, Ω ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (διαστημικό σταθμό)


Ω ΡΕ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ...ΑΓΚΩΝΕΣ

Ναι, ρε. Αγκώνες είναι!

ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;


ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η ιστορία μιας γυναίκας που ψάχνει μέσα από γεύσεις «ποια είναι»


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ...
Το θέατρο στο Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού


ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΘΑΝΑΤΟΙ
Βιογραφίες θανάτου που εν - διαφέρουν!


Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ - ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
ή πώς μπορείς να μετατρέψεις ένα παραμύθι σε μάθημα (αυτό τώρα είναι καλό;)


Ο ΠΑΡΦΕΣ
Ένα σύγχρονο παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό


ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ
Γυναίκες όλου του κόσμου ...ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!