Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 αβγά (αν σας "μυρίζουν" τα αυγά κάντε τα 5 ή 4 και αν είστε τολμηροί: 4 ή 3 όμως για κάθε αυγό που αφαιρείτε από τη συνταγή θα προσθέτετε 35 γραμμάρια χλιαρό γάλα)
250 γρ. χλιαρό νερό
130 γρ. χλιαρό γάλα
200 γρ. βούτυρο (για διαίτης: 150 γραμμάρια)
1½ φλιτζάνι ζάχαρη (για πολύ γλυκό:2, για διαίτης: 1. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν θέλετε να πετύχετε ωραία καφέ κρούστα τότε μην μειώσετε τη ζάχαρη σε λιγότερο από 1,5 με 2 φλιτζάνια. Όση περισσότερη ζάχαρη, τόσο πιο σκούρα κρούστα)
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα (τριμμένη σε σκόνη)
½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ (προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι.
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (χρειάζεται, μην το αφαιρέσετε)
Επίσης:
2 κρόκους αβγών για το άλειμμα
σουσάμι (προαιρετικά - εμένα δεν μου αρέσει στο τσουρέκι)
φιλέ αμυγδάλου
1 κόκκινο αβγό
Πώς το φτιάχνουμε:
Ετοιμάζουμε χλιαρό νερό. Προσοχή! Όχι καυτό. το καυτό νερό θα σκοτώσει τους μύκητες της μαγιάς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά με το χλιαρό νερό και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Προσοχή! Όχι σε κρύο μέρος, σε ρεύμα αέρα κ.λπ.
Κάπου ζεστά - όχι, όμως, σε φούρνο. Στο εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε (είπαμε, χλιαρό) το γάλα και λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το βούτυρο, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ.
Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά - σιγά τα αβγά, το χλιαρό γάλα, τη μαστίχα, το κακουλέ, τη μαστίχα και τέλος το μίγμα της μαγιάς που κάναμε στην αρχή.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, ούτε ρευστή ούτε σφικτή.
Αν δείτε ότι έχει σφίξει πολύ προσθέστε λίγο γάλα.
Αν την δείτε πολύ νερουλή προσθέστε αλεύρι.
Συνεχίστε το ζύμωμα για 10 λεπτά. ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΙΝΙΑ; Χτυπήστε τη ζύμη 20 λεπτά στο αργό, 30 λεπτά στο γρήγορο και 10 λεπτά στο αργό. Προσοχή στο μίξερ. Αν δεν είναι καλή ποιότητα μπορεί να καεί. Αυτό, όμως, είναι το κόλπο για να κάνετε τσουρέκι με τη ζύμη να είναι σαν σκοινιά.
Αν το μπολ του μίξερ είναι μικρό βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγαλύτερο, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας (ή με μία ελαστική μεμβράνη και μια πεσέτα κουζίνας) σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου. Στην ουσία πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πώς γίνεται η κοτσίδα:
Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια.
Φοράμε σκουφάκι (για τις τρίχες) και γάντια λατέξ. Ρίχνουμε δυο σταγόνες λάδι (σπορέλαιο) στις παλάμες και πασαλειφούμε τα χέρια μας έτσι ώστε να λαδώσουν τα γάντια.
Με ένα επίσης λαδωμένο (σπορέλαιο) μαχαίρι κόβουμε και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Αν η ζύμη βγήκε περισσότερη από ό,τι θέλαμε ή είχαμε στο νου μας τότε κόβουμε και αυτά τα κομμάτια και έτσι έχουμε τέσσερις μπάλες ζύμη (θα φτιάξουμε δύο κοτσίδες).
Με τα χέρια μας μακραίνουμε τις δύο μπάλες στο ίδιο μήκος (όπως κάναμε μικροί με τις πλαστελίνες).
Ενώνουμε μέσα στο ταψί τις δύο άκρες και σχηματίζουμε την πλεξούδα.
Εκεί που θέλουμε να βάλουμε το κόκκινο αυγό πιέζουμε με το δάκτυλο στην ένωση των δύο κοτσίδων.
Δημιουργούμε μία "τρύπα" στο πάχος του δακτύλου μας.
Μετά τοποθετούμε, πιέζοντας, το κόκκινο αυγό. Αφού τελειώσουμε σκεπάζουμε το ταψί πάλι με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί (πάλι να διπλασιαστεί σε όγκο) σε ζεστό χώρο (όχι πάνω σε καλοριφέρ αλλά σε ζεστό δωμάτιο 24 βαθμών κελσίου ή παραπάνω).
Θα πάρει μία ώρα το πολύ.
Πώς το ψήνουμε;
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Αλείφουμε την κοτσίδα με τον κρόκο του αυγού (με πινέλο) και πάνω στον κρόκο κολλάμε το φιλέ αμυγδάλου.
Μόλις φτάσει ο φούρνος στην επιθυμητή θερμοκρασία (στους 180) βάζουμε μέσα το ταψί με το τσουρέκι (ή τα τσουρέκια, αν κάναμε δυο πλεξούδες).
Το ψήσιμο θα πάρει 45 περίπου λεπτά.
Καλού κακού, όμως, το ελέγχουμε στα 35 λεπτά καθώς ο χρόνος εξαρτάται και από το φούρνο μας.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!
ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ 6200 ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΗΚΤΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΟΥ
ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΠΟΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ!
ΠΟΣΟ ΚΑΙΕΙ ΜΙΑ ΣΟΜΠΑ ΧΑΛΑΖΙΑ; ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΡΕΥΜΑ;
Δείτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Μην πιστεύετε τις διαφημίσεις
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΥΡΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ
Ζήστε την απόλυτη ασφάλεια με τον ειδικό σύρτη για παιδιά που τους δίνει την ευκαιρία να σκεφτούνε σε ποιον πάνε να ανοίξουνε αλλά ταυτόχρονα να ακονίσουν και το μυαλό τους!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΕ 20€ ΕΞΟΔΑ ΑΠΑΞ
Με μια απλή κίνηση μπορείς να εξοικονομήσεις τόνους πετρέλαιο.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ...ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ;
ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ, ΤΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΡΩΣΙΑΣ ΦΕΡΕΙ ΣΠΑΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Για να μη χαλάει τη Rols Royce του! (VIDEO)
ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;
Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ένας γέρος σκύλος και ένας συνταξιούχος βαριούνται μαζί με τον αναγνώστη
ΝΕΡΑΪΔΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ Αναρωτηθήκατε ποτέ τι φαγητά τρώνε οι νεράιδες; Όλες οι μυστικές συνταγές σε ένα βιβλίο.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΚΤΟΡΑ Οι δρόμοι της ευτυχίας
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΟΛΟ ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΚΛΑΙΝΕ Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τα δυο φύλα
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ Διαβάστε το επειδή ...τα καλά ελληνικά βιβλία στον τομέα αυτό είναι λίγα
ΛΕΞΙΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΛΩ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΤΩΡΑ!!!
ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ OREA Τρουφάκια!
ΚΡΕΜ ΜΠΡΥΛΕ (crème brûlée) Η γεύση του θα σας τρελάνει
ΣΟΥΠΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ Αχτύπητος συνδυασμός
ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΦΕ ...και θυμόμαστε για ποιο λόγο ο Βουτσάς είχε μια σακούλα με φουντούκια για την πρώτη νύχτα του γάμου