ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (επαγγελματική) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Ευέλικτη συνταγή. Μπορείτε να μειώσετε τα αυγά, να αφαιρέσετε αρωματικά. Θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς


Ανήκει στην κατηγορία: ΕΝΑ ΓΛΥΚΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Η συνταγή αυτή διαβάστηκε 16183 φορές.

Η συνταγή αυτή εκτυπώθηκε 326 φορές.





Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 αβγά (αν σας "μυρίζουν" τα αυγά κάντε τα 5 ή 4 και αν είστε τολμηροί: 4 ή 3 όμως για κάθε αυγό που αφαιρείτε από τη συνταγή θα προσθέτετε 35 γραμμάρια χλιαρό γάλα)
250 γρ. χλιαρό νερό
130 γρ. χλιαρό γάλα
200 γρ. βούτυρο (για διαίτης: 150 γραμμάρια)
1½ φλιτζάνι ζάχαρη (για πολύ γλυκό:2, για διαίτης: 1. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν θέλετε να πετύχετε ωραία καφέ κρούστα τότε μην μειώσετε τη ζάχαρη σε λιγότερο από 1,5 με 2 φλιτζάνια. Όση περισσότερη ζάχαρη, τόσο πιο σκούρα κρούστα)
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα (τριμμένη σε σκόνη)
½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ (προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι.
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (χρειάζεται, μην το αφαιρέσετε)

Επίσης:
2 κρόκους αβγών για το άλειμμα
σουσάμι (προαιρετικά - εμένα δεν μου αρέσει στο τσουρέκι)
φιλέ αμυγδάλου
1 κόκκινο αβγό
 
Πώς το φτιάχνουμε:
Ετοιμάζουμε χλιαρό νερό. Προσοχή! Όχι καυτό. το καυτό νερό θα σκοτώσει τους μύκητες της μαγιάς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά με το χλιαρό νερό και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Προσοχή! Όχι σε κρύο μέρος, σε ρεύμα αέρα κ.λπ.
Κάπου ζεστά - όχι, όμως, σε φούρνο. Στο εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε (είπαμε, χλιαρό) το γάλα και λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το βούτυρο, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ.
Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά - σιγά τα αβγά, το χλιαρό γάλα, τη μαστίχα, το κακουλέ, τη μαστίχα και τέλος το μίγμα της μαγιάς που κάναμε στην αρχή.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, ούτε ρευστή ούτε σφικτή.
Αν δείτε ότι έχει σφίξει πολύ προσθέστε λίγο γάλα.
Αν την δείτε πολύ νερουλή προσθέστε αλεύρι.
Συνεχίστε το ζύμωμα για 10 λεπτά.
ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΙΝΙΑ; Χτυπήστε τη ζύμη 20 λεπτά στο αργό,  30 λεπτά στο γρήγορο και 10 λεπτά στο αργό. Προσοχή στο μίξερ. Αν δεν είναι καλή ποιότητα μπορεί να καεί. Αυτό, όμως, είναι το κόλπο για να κάνετε τσουρέκι με τη ζύμη να είναι σαν σκοινιά.

Αν το μπολ του μίξερ είναι μικρό βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγαλύτερο, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας (ή με μία ελαστική μεμβράνη και μια πεσέτα κουζίνας) σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου. Στην ουσία πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
 
Πώς γίνεται η κοτσίδα:
Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια.
Φοράμε σκουφάκι (για τις τρίχες) και γάντια λατέξ. Ρίχνουμε δυο σταγόνες λάδι (σπορέλαιο) στις παλάμες και πασαλειφούμε τα χέρια μας έτσι ώστε να λαδώσουν τα γάντια.
Με ένα επίσης λαδωμένο (σπορέλαιο) μαχαίρι κόβουμε και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Αν η ζύμη βγήκε περισσότερη από ό,τι θέλαμε ή είχαμε στο νου μας τότε κόβουμε και αυτά τα κομμάτια και έτσι έχουμε τέσσερις μπάλες ζύμη (θα φτιάξουμε δύο κοτσίδες).
Με τα χέρια μας μακραίνουμε τις δύο μπάλες στο ίδιο μήκος (όπως κάναμε μικροί με τις πλαστελίνες).
Ενώνουμε μέσα στο ταψί τις δύο άκρες και σχηματίζουμε την πλεξούδα.
Εκεί που θέλουμε να βάλουμε το κόκκινο αυγό πιέζουμε με το δάκτυλο στην ένωση των δύο κοτσίδων.
Δημιουργούμε μία "τρύπα" στο πάχος του δακτύλου μας.
Μετά τοποθετούμε, πιέζοντας, το κόκκινο αυγό. Αφού τελειώσουμε σκεπάζουμε το ταψί πάλι με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί (πάλι να διπλασιαστεί σε όγκο) σε ζεστό χώρο (όχι πάνω σε καλοριφέρ αλλά σε ζεστό δωμάτιο 24 βαθμών κελσίου ή παραπάνω).
Θα πάρει μία ώρα το πολύ.
 
Πώς το ψήνουμε;
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Αλείφουμε την κοτσίδα με τον κρόκο του αυγού (με πινέλο) και πάνω στον κρόκο κολλάμε το φιλέ αμυγδάλου.
Μόλις φτάσει ο φούρνος στην επιθυμητή θερμοκρασία (στους 180) βάζουμε μέσα το ταψί με το τσουρέκι (ή τα τσουρέκια, αν κάναμε δυο πλεξούδες).
Το ψήσιμο θα πάρει 45 περίπου λεπτά.
Καλού κακού, όμως, το ελέγχουμε στα 35 λεπτά καθώς ο χρόνος εξαρτάται και από το φούρνο μας.
 


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!




ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;


ΠΟΙΟΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΤΑ; Η ΚΟΤΑ Ή ΤΟ ΑΥΓΟ;

Η ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΡΩΓΑΜΕ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΕΤΑ ΠΑΡΚΙΝΚ

Επειδή πολύ μας τα έχουν πρήξει οι ελληναράδες.


ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΥΜΝΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ

...Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;


ΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΦΩΣ;

επειδή φως σημαίνει αλήθεια.


ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ - ΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ

με αποδείξεις, όχι με λόγια


Η ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΜΕ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

...ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ


ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


ΝΕΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ


ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΤΟΥΡΑΕΙ ΤΗ ΦΑΤΣΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Με το κατούρημά του ζωγράφισε τη φάτσα του Χριστού! (VIDEO με ελληνικούς υπότιτλους)

ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;


ΕΥ ΖΗΝ ΟΧΙ LIFESTYLE!

Αποφεύγοντας τις παρενέργειες της κατανάλωσης


ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ

Ο παράγοντας Αλαντίν


50 ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Από τις αιώνιες σοφίες μέχρι τους σύγχρονους γκουρού


ΕΓΧΡΩΜΟΣ ΑΤΛΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ Ή ...ΚΑΤΟΙΚΟ ΧΩΡΙΟΥ


ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ

Η ζωή είναι μικρή. Να φιλάς αργά, να γελάς τρελά, να αγαπάς αληθινά και να συγχωρείς γρήγορα.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΜΟΙΧΕΙΑΣ

Η πιο καταπατημένη εντολή από τις δέκα!


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΔΕΛΑΣΤΟΥ

Ιστορίες διδακτικές και ανάλαφρες σε πέντε μέρη


ΤΡΟΦΕΣ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Η κατάρριψη πολλών μύθων γύρω από το τι κάνει καλό και τι όχι


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΜΟΣ Α

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ α) ΤΗ ΝΤΡΟΠΑΛΟΤΗΤΑ β) ΤΟ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ