Τι θα χρειαστούμε:
Για τη βάση
1φλτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γ. baking powder
½ φλτζ γάλα
1 αυγό
1 βανίλια
½ φλτζ βούτυρο
1/3 φλτζ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για την καραμέλα
1φλτζ κρέμα γάλακτος
1φτλζ ζάχαρη
4 κ.σ. βούτυρο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
½ φλτζ γλυκόζη
Για την επικάλυψη
200γρ κουβερτούρα
150γρ κρέμα γάλακτος
Πως το κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το κέικ, χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, ρίχνουμε το μίγμα και το ψήνουμε στους 170ο Κελσίου για 25 -30 λεπτά (μέχρι να πάρει λίγο χρώμα).
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ετοιμάζουμε την καραμέλα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, την γλυκόζη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Αν το μίγμα είναι πολύ αραιό το βάζουμε πάλι στη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να πήξει.
Όταν κρυώσει η καραμέλα την ρίχνουμε πάνω στο κέικ και το αφήνουμε μια ώρα να σταθεροποιηθεί.
Ετοιμάζουμε την γκανάζ: σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να βράζει την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ.