Τι θα χρειαστούμε:
300γρ. χλιαρό νερό
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (ή έναν κύβο μαγιά)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Πως το κάνουμε:
Πλένουμε καλά τα χέρια μας και αφαιρούμε όσα δακτυλίδια φοράμε (σε αντίθεση με τις τηλεοπτικές "μαγείρισσες") ή φοράμε γάντια λάτεξ. Βάζουμε στο μίξερ τούς σπιράλ αναδευτήρες (αυτούς που μοιάζουν με ανοιχτήρι φελλού). Ζεσταίνουμε ελαφριά το νερό (όταν λέμε ελαφριά εννοούμε ελαφριά, αν το νερό καίει τότε θα καταστρέψουμε τους μύκητες που προκαλούν το φούσκωμα). Το ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά και δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ: ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΥΓΙΕΙΝΟ ΨΩΜΙ. ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΖΑΧΑΡΗ;
Η ζάχαρη είναι αυτή που δημιουργεί την όμορφη κόρα και της δίνει χρώμα. Όσο περισσότερη ζάχαρη (χωρίς υπερβολές) τόσο καλύτερη κόρα θα κάνει το ψωμί. Αν αφαιρέσετε τη ζάχαρη τότε δεν θα έχετε την πολύ ωραία κόρα που αρέσει στους περισσότερους από εμάς. Αν είστε μαλωμένοι (για κάποιον περίεργο λόγο) με αυτό το φυσικό προϊόν που βγαίνει από τα τεύτλα τότε μπορείτε να ρίξετε ένα κουταλάκι της ζάχαρης και λίγο μέλι.
Χτυπάμε για ένα λεπτό και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε μέρος προφυλαγμένο από το κρύο. Μετά από 15 λεπτά θα παρατηρήσετε ότι το μίγμα θα έχει αφρίσει και θα έχει γίνει σαν κρέμα. Ξεκινάμε το μίξερ στη φουλ ταχύτητα και ρίχνουμε πρώτα το βούτυρο, μετά τα αλεύρια και τέλος (προσοχή, αυτό έχει σημασία) το αλάτι. Αν ρίξουμε το αλάτι απ' ευθείας στο αρχικό μίγμα τότε θα σκοτώσουμε τους μύκητες που φουσκώνουν το ψωμί. Αφήνουμε το μίξερ για ένα λεπτό στη μεγαλύτερη ταχύτητα και ...εδώ αρχίζει η διαδικασία του "ματιού". Σβήνουμε το μίξερ και ακουμπάμε με το δάκτυλο ελαφριά τη ζύμη.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΕΣ - μόνο ένας κουτός θα έβαζε το χέρι του στους αναδευτήρες ενώ δουλεύει το μίξερ.
Η ζύμη ΔΕΝ πρέπει να κολλάει. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη και ξαναζυμώνουμε με το μίξερ. Αν πιστεύετε ότι έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι δεν πειράζει. Μην ρίξετε νερό. Όσο περισσότερο χτυπάμε τη ζύμη, τόσο πιο υγρή γίνεται!
Σταματάμε το μίξερ και αφαιρούμε το μπολ. Οι αναδευτήρες πρέπει να ξεκολλάνε εύκολα και να βγουν σχεδόν καθαροί. Αν όχι, ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη και ξεκινάμε το μίξερ για μισό λεπτό ακόμη.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν κάνατε την εξυπνάδα να ΜΗΝ ρίξετε το αλάτι, τότε είναι φυσιολογικό η ζύμη να κολλάει. Έχετε διαταράξει τη χημεία της συνταγής και υπάρχουν περίσσια υγρά που θα τα απορροφούσε το αλάτι.
Με τα πλυμμένα και χωρίς δακτυλίδια χέρια μας φροντίζουμε έτσι ώστε να ξεκολλήσει η μπάλα της ζύμης από τον πάτο (αν έχει κολλήσει) και την πλάθουμε τρεις φορές περίπου (ίσα - ίσα να τη ζυμώσουμε με το χέρι λίγο). Αν δούμε ότι κολλά στα χέρια ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
Το ξαναβάζουμε στο μπολ και σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη ή με μία πετσέτα και το βάζουμε σε μέρος προφυλαγμένο από το κρύο.
Το χειμώνα βάζουμε τη ζύμη 3 με 5 δάκτυλα μακριά από το καλοριφέρ (εφ' όσον αυτό καίει) και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Στα 25 λεπτά ανοιγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε μέσα και έναν πήλινο κεσέ γεμάτο νερό (για υγρασία - οι επαγγελματικοί φούρνοι ψεκάζουν ατμό). Σε ένα ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα. Στα 30 λεπτά παίρνουμε το ζυμάρι και το βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα στο σχήμα που μας αρέσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το σχήμα του ψωμιού αλλάζει την τελική γεύση! Δοκιμάστε την ίδια ζύμη σε διαφορετικά σχήματα. Θα εκπλαγείτε.
Βάζουμε το ταψί στην δεύτερη από κάτω θέση σχάρα; (όχι στην τελευταία αλλά στην πρότελευταία). Ψήνουμε για 35 με 45 λεπτά (στα 30 το ελέγχεις και μετά κάθε 5 λεπτά - αυτό επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, μόλις βρείτε τους χρόνους του δικού σας φούρνου, απλά χρησιμοποιήστε το ειδικό "ξυπνητήρι κουζίνας"). Είναι έτοιμο όταν θα αρχίσει να παίρνει χρώμα και όταν το χτυπάς με ένα κουτάλι πάνω στην κόρα κάνει ντουπ - ντουπ.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: πριν βάλετε στο ταψί το ζυμάρι πάρτε ένα κομμάτι από το ζυμάρι (μια μπάλα της μισής χούφτας) και βάλτε το σε ένα πιάτο με ελαστική διαφάνεια από πάνω. Αύριο που θα κάνετε πάλι ψωμί ακολουθήστε τη συνταγή και μαζί με το αλεύρι ρίξτε μέσα και αυτό το ...προζύμι (ναι, είναι και επισήμως προζύμι). Το ψωμί σας θα γίνει πολύ πιο σφικτό και πιο νόστιμο.
Κοντολογίς: Βάζουμε το χλυαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι να κάτσουν για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε με το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι για ένα - δύο λεπτά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα να φουσκώσει. Το ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο ΔΕΝ το αφήνουμε στο ταψί κι ας έχει από κάτω τη λαδόκολλα. Το βάζουμε πάνω σε μια σχάρα αλλιώς θα μαζέψει υγρασία από κάτω και θα μουσκέψει.
Εμείς θα ασχοληθούμε μόνο 5 λεπτά (χτύπημα μαγιάς, ζύμης και βάλσιμο - βγάλσιμο στο φούρνο). Θα λερώσουμε μόνο ένα κουτάλι, το μπολ και τους αναδευτήρες του μίξερ. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το φρεσκοψημμένο ψωμί.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!
ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;
ΠΑΓΩΤΟ ΡΕ ΦΙΛΕ!
Χειμώνα - καλοκαίρι
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ;
Δείτε τον σε φωτογραφία της 12/12/2014
ΤΡΩΤΕ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΠΑΝΤΕΣ, ΤΟΥΤΟ ΕΣΤΙ ΤΟ....
Από τι ήταν η γέμιση στα εκλέρ του μυστικού δείπνου;
Βλέπει κανείς το λιοντάρι;
Ώρες ατέλειωτης αναμονής... ευτυχώς το λιοντάρι είναι χορτάτο!
Ο ΤΡΟΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ...
...ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΓΑΜΑΝΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟ!
ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ;
Δείτε τι λέει αυτός ο πατριώτης για τους μετανάστες που ήρθαν απρόσκλητοι στη χώρα του
ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - Δ ΤΕΥΧΟΣ Μαθαίνω να μοιράζομαι και να βοηθάω - Αναπτύσσω συναισθηματική νοημοσύνη
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΦΟΥΣ Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να περιγράψει κανείς ένα ασήμαντο επεισόδιο;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Μια νεαρή κοπέλα, σμιλεμένη από τη γαλλοτραφή Πολίτισσα μάνα της, μεγαλώνει ανυποψίαστη στη Νίσυρο της λάβας και της γύμνιας
ΤΟ ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ INTERNET Θεματικός κατάλογος με ιστορικές πηγές στο Internet
ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ Αν δεν ήταν Λιβάνης θα μπορούσε να ήταν Βίπερ Νόρα
ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ Ένας πλήρης οδηγός για τον εγκέφαλο, το νου, τα συναισθήματα και την ευφυΐα κα πώς να τα βελτιώσετε
ΘΕΛΩ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΤΩΡΑ!!!
ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ Το κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που μπορούμε να το απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου
ΡΕΒΑΝΙ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Χιονισμένο καλοκαιρινό γλυκό
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ …για τους τυχερούς τρώγεται με παγωτό!
ΑΠΛΗ ΣΟΥΠΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Για τα κρύα βράδια του χειμώνα