Τι θα χρειαστούμε:
½ κιλό μύδια με το όστρακο (ή 150 - 200 γρ. ξεκελύφωτα)
150 γρ. ρύζι σπυρωτό
100 γρ. λευκό κρασί (όχι πολύ ξινό)
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό - μεσαίο ξερό κρεμύδι (ή ½ μεγάλο)
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 ντομάτα μέτρια (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
Βιτάμ (2 κ.σ.)
Αλάτι
Πιπέρι
Πως το κάνουμε:
Πλένουμε καλά τα μύδια, αν είναι με το όστρακο, και αφαιρούμε όποια ακαθαρσία έχουν πάνω τους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά της σούπας βιτάμ και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Καθαρίζουμε 1 σκελίδα σκόρδο και την κόβουμε στα 4.
Τη ρίχνουμε στο τηγάνι και μαζί και τα μύδια.
Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε το σκόρδο και όσα μύδια δεν έχει ανοίξει το κέλυφός τους, αλλιώς θα πάθουμε δηλητηρίαση.
Αν έχουμε επιλέξει μύδια χωρίς κέλυφος, αντί για τρία λεπτά σωτάρουμε ίσα που να αλλάξουν λίγο χρώμα και αφαιρούμε το σκόρδο.
Ρίχνουμε 100 γραμμάρια λευκό κρασί, τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω και βγάζουμε το τηγάνι απο τη φωτιά.
Βάζουμε στο βραστήρα να βράσουν 450 γραμμάρια νερό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά βιτάμ σε μέτρια φωτιά.
Μόλις λιώσει το βιτάμ κι αρχίζει να βγάζει "φυσαλίδες" ρίχνουμε 150 γραμμάρια ωμό ρύζι σπυρωτό.
Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για 20 δευτερόλεπτα και ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του τηγανιού (μύδια και όσα υγρά υπάρχουν ακόμα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 450 γραμμάρια βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά.
Στο σημείο αυτό αν θέλουμε περνάμε από το μούλτι μία μέτρια ντομάτα και τη ρίχνουμε κι αυτή, απλά μειώνουμε το νερό στα 400 γραμμάρια και ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι ακόμη.
Το μίγμα πρέπει να βράζει ήδη. Γυρίζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό.
Ανακατεύουμε που και που για να μην κολλήσει τίποτα.
Βράζουμε μέχρι το ρύζι να πιεί όλο το νερό οπότε το βγάζουμε από τη φωτιά.
Αν το ρύζι δεν είναι και η πρώτη ποιότητα, σερβίρεται αμέσως. Αν είναι καλής ποιότητας σπυρωτό, μπορείτε να το προετοιμάσετε και από πριν. ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να το κάνετε πιο εξωτικό; ρίξτε στο τηγάνι "κουκουνάρι" (όχι από το πεύκο, ξηρό καρπό κουκουνάρι) και ακολουθήστε την κανονική συνταγή.
Θέλετε να το κάνετε πιο χορταστικό; ρίξτε στο τηγάνι φέτες μανιταριών. Η πρωτεΐνη θα κάνει το φαγητό απίστευτα χορταστικό. Απλά μην ρίξετε τη ντομάτα μετά. Ή ρίξτε την. Όπως σας αρέσει!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!
ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;
ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΦΙΔΙ! ΣΩΣΤΑ;
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΝΤΥΝΟΤΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ
ΑΛΑΜΠΑΜΑ (ΗΠΑ), Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ (ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΙΕΡΕΑΣ)
ΙΝΔΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΕΡΑ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ!
ΟΣΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΠΡΟΤΙΜΆΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
ΕΛΑ, ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ, ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝ ΤΣΑΜΠΑ Ή ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;
ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΕΡΕΝΤΑ
ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΤΗ ΧΑΡΗ ΣΟΥ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μην δίνετε λεφτά στις τράπεζες που δεν τα δικαιούνται. Δείτε όλες τις δικαστικές αποφάσεις
ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;
ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ ’ραγε, στα εφιαλτικά του αδιέξοδα, ποιες απαντήσεις έκρυβε η ζωή;
Johnnie Society Το βραβείο αυτό θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλους εκείνους που προτίμησαν να σαλιώσουν το δάχτυλο ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο, από το ν αλλάξουν κανάλι με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης
ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ Μπορείς να γίνεις ό,τι επιθυμείς ...αρκεί να το επιθυμείς πολύ
ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ Ο Κομφούκιος στη ζωή μας σήμερα
ΤΟ ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ INTERNET Θεματικός κατάλογος με ιστορικές πηγές στο Internet
Η ΑΝΑΛΑΜΠΗ Όλα μια αναλαμπή, μια μεγάλη αναλαμπή με αρχή και τέλος.