Υλικά Δημιουργίας
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 κ.σ. βιτάμ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα αμύγδαλα φιλέ
1 κρόκο αυγού
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή μερικές σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού
2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
1 κ.γ. βιτάμ
Καλλιτεχνική διαδικασία
Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο, το βιτάμ και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το αλεύρι, τις βανίλιες, τον κρόκο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 εκατοστών και κόβουμε με κουπατ (τσέρκι) διάφορα σχέδια.
Στο ταψί του φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και μεταφέρουμε εκεί τα βουτήματα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου, στον αέρα, για 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε τα βουτήματα να κρυώσουν πολύ καλά.
Λιώνουμε σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα και προσθέτουμε το ξύσμα, το λικέρ και το βιτάμ.
Βουτάμε ένα ένα τα βουτήματα και τα αφήνουμε πάνω σε μια σίτα ή μια λαδόκολλα μέχρι να στεροποιηθεί η σοκολάτα.