ΒΡΕΣ ΥΛΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (επαγγελματική) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΛΑΚΙ

Παραδοσιακή σπιτική νοστιμιά


Ανήκει στην κατηγορία: ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ

Η συνταγή αυτή διαβάστηκε 72913 φορές.

Η συνταγή αυτή εκτυπώθηκε 489 φορές.





Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό παστό μπακαλιάρο
½ κιλό ώριμες ντομάτες
½ κούπα λευκό κρασί (όχι ρετσίνα)
½ κούπα ελαιόλαδο
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
Μαϊντανό (αν πάρετε ψιλοκομένο τότε 2 κ.σ.)
Αλάτι
Πιπέρι (μαύρο) σε σκόνη και σε κόκκους
 
Πως το κάνουμε:
Το βράδυ κόβουμε τον μπακαλιάρο σε 5 μερίδες και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για να ξαλμυρίσει. Αλλάζουμε το νερό ανά μισή ώρα για 3 φορές και τον αφήνουμε όλο το βράδυ.
Το άλλο πρωί αλλάζουμε το νερό και μετά από μία ώρα το αλλάζουμε και πάλι.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες για τσιγάρισμα.
Αποφλοιώνουμε τις τομάτες και σε ένα μπολ τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Σε μια κατσαρόλα με μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε ½ κούπα ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Τσιγαρίζουμε κι ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα.
Μόλις χρυσαφίσουν ρίνουμε τις αποφλοιωμένες και κομμένες ντομάτες, μισή κούπα λευκό κρασί (όχι όμως ρετσίνα), δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι (6-8 κόκκους και με το χέρι λίγο τριμμένο).
Ανακατεύουμε για δύο λεπτά και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Πρέπει να είναι λίγο λιγότερο από αυτό που μας αρέσει (γιατί θα εξατμιστεί το νερό και θα ενισχυθεί η γεύση του).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αλάτι από αλάτι - μάρκα από μάρκα διαφέρει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στην ισχύ του.
Μόλις πάρει βράση χαμηλόνουμε τη φωτιά στο χαμηλό (ίσα που να βράζει), κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 20 λεπτά.

Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τον μπακαλιάρο μέσα του.
Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 με 25 λεπτά περίπου.
Αν θέλετε να βγει ζουμερό τότε σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο ή στα 15 λεπτά ρίξτε ένα κρασοπότηρο ζεστό νερό μέσα στο ταψί. 

ΜΗΝ βάλετε ντομάτες μέσα. Θα απορροφήσουν τη γεύση.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ!




ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΗΜΕΡΑ;


JE SUIS LASAGNE GREC

ΕΙΜΑΙ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ


ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΜΑΤΑ;

ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ YOUTUBE ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΤΩΝ ΝΟΚΙΑ ΓΙΑ SMS ΕΙΝΑΙ ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΟΡΣ;

ΜΠΙΠ ΜΠΙΠ ΜΠΙΠ ΜΠΗΗΗΠ ΜΠΗΗΗΠ ΜΠΙΠ ΜΠΙΠ ΜΠΙΠ


ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΟΠΛΟ

Με τα σχέδια που πουλάνε στο Internet και έναν εκτυπωτή 3D


ΣΚΥΛΟΣ ΔΑΓΚΩΣΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ

ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΔΑΓΚΩΣΕ ΣΚΥΛΟ ΕΙΝΑΙ


ΤΟ FIDGET SPINNER ΕΙΝΑΙ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ...

...ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ - ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ


ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

...μπράβο το καμάρι μου!


ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΛΕΥΡΟ

...και για τον Αδάμ πηλό και ροχάλα!


ΠΩΣ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΓΚΑΥΜΑ

Πρώτες βοήθειες για κάψιμο που θα σας ανακουφίσουν

ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ;


ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ

Αν δεν ήταν Λιβάνης θα μπορούσε να ήταν Βίπερ Νόρα


Ο ΘΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΜΠΑΧ

Από τα καλύτερα ελληνικά βιβλία


ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ


ΕΥΤΥΧΙΑ

Πώς να τη βρεις και να την κρατήσεις


ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΑΜΑ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ

… και άλλα αναπάντητα ερωτήματα


Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ

Επικό, συναρπαστικό, ...σχεδόν αριστούργημα


ΓΕΥΣΕΙΣ ΓΑΜΟΥ

400 συνταγές και ιδέες για να γίνει πραγματικότητα ο γάμος των ονείρων σας


ΜΑΜ

Ένα αφήγημα για αυτό το ζόρικο πράγμα που το λένε ενηλικίωση


ΣΟΒΟΦ: ο κινούμενος ήλιος

Τι μορφή παίρνει ο φόβος στο μυαλό του καθενός; Σκοτάδι; Θηρίο; Ερπετό;